Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bieruń
Budowę Spółdzielni rozpoczęto w 1948 r. na tzw. „Piskowej Zagrodzie", gdzie poprzednio odbywały się targi końmi i bydłem domowym. Zakład od początku opierał swoja działalność na dostawach mleka od lokalnych rolników. Podstawowymi produktami w pierwszych latach działalności Spółdzielni było butelkowane mleko spożywcze oraz śmietana przeznaczona przede wszystkim na rynek lokalny dla zabezpieczenia potrzeb szpitali, szkół, przedszkoli i stołówek zakładowych. W dalszych etapach działania Spółdzielni poszerzono produkcję o: kefiry, koktajle, sery homogenizowane o różnych smakach, kozie mleko, śmietanę oraz maślanki owocowe. Dla zwiększenia konkurencyjności Zakład przystosowano do wymogów unijnych, uzyskano certyfikaty do prowadzenia sprzedaży na rynkach krajów Unii Europejskiej, unowocześniono i zwiększono możliwości przetwórcze, zainstalowano linie do produkcji wyrobów z wydłużonym terminem przydatności. Dzięki tym działaniom Spółdzielnia przerabia ponad 100 tys. litrów mleka dziennie, specjalizując się w produkcji wyrobów dla profesjonalistów w branży cukierniczej, piekarskiej i gastronomicznej, zarówno w kraju jak i za granicą. Po odzyskaniu samodzielności administracyjnej przez Bieruń, Spółdzielnia jako jedna z pierwszych przedsiębiorstw w mieście, wystąpiła i uzyskała zgodę na możliwość stosowania nazwy miasta w „logo" swojej firmy.
Uchwała Rady Miejskiej nr IV/7/2008 z 30.04.2008 r.